Az indonézek a kávé legnagyobb termelői és fogyasztói közé tartoznak, így nem véletlen, hogy egyedi és finom kávéfajták sokaságával büszkélkedhetnek. A világ e keleti végéről az indonéz kávék eljutottak már az arab világba, Amerikába, Nyugat-Európába és a világ számos egyéb részébe. Több különleges kávéjuk van, mint gondolnánk. Tartsatok velem egy virtuális kávé-körúton, ahol felfedezzük Indonézia kávékülönlegességeit.
Az indonéz specialty kávét testes karakter és viszonylag alacsony savtartalom jellemzi. Minden egyes régiónak megvan a maga sajátos fogyasztási profilja, sőt az egyes régiókon belül is óriási a változatosság.
Az Indonéz Specialty Kávé Szövetség (SCAI) a következő nagyobb régiókat tömöríti:
Szumátra: kakaóval és dohánylevéllel dúsított intenzív íz
Jáva: erős, testes karakter, gyógynövényekkel dúsított, tartós íz
Bali: a többi indonéz kávéfajtánál édesebb, dióval és citrussal dúsított íz
Celebesz: határozottan édes és testes karakter, meleg égövi fűszerekkel dúsított íz
Flores: testes karakter, édes, csokoládéval és dohánylevéllel dúsított íz
Pápua: testes karakter, csokoládéval, fűszerekkel dúsított, tartós íz
A termesztés hosszú történetének és a természet adta kedvező feltételeknek köszönhetően napjainkban Indonézia Brazília, Vietnám és Kolumbia mellett a világ legnagyobb kávétermelő országai közé tartozik. Indonéziából származik - számos egyéb különleges fajta mellett - a világ legelismertebb kávéfajtája, a híres-nevezetes kopi luwak is.
Az indonézek odaadóan ragaszkodnak a kávéhoz. A kávéfogyasztás hagyománnyá, az indonéz mindennapok elmaradhatatlan részévé vált. Az olyan nagyvárosokban, mint Dzsakarta, Bandung, Surabaya és Medan a nagy nemzetközi kávéárusító láncok ott vannak minden bevásárló központban és hivatali épületben, de az igazi, hamisítatlan kávékultúra az utcán virágzik.
Az utcai árusoknál a szopogatható kávétablettától az oldódó kávéporig minden változatban megkaphatja a kávéját az, aki valamiért nem jutott hozzá odahaza. A sarki vagy út menti „árudák”, az úgynevezett warung kopik szinte mindig tele vannak vendégekkel. Az indonézek többsége cukorral issza a kávéját, de kapható itt a „simától” a gyógynövényekkel vagy fűszerekkel ízesített változatig szinte minden.
Néhány indonéz kávékülönlegesség
KOPI JOSS (JOSS KÁVÉ)
Elkészítése során egy darabka égő faszenet tesznek a kávéba, hogy egyfajta sült ízt kölcsönözzenek neki. Az elnevezésben szereplő hangutánzó „joss” szó arra a hangra utal, amelyet a folyadékba tett faszén ad. Ezt a sajátos kávét többnyire Jáva kulturális szívében, Yogyakartában út menti bódékban árulják.
KOPI JAHE (GYÖMBÉR KÁVÉ)
A gyömbérrel és pálmacukorral kevert főtt kávét többnyire Jáván fogyasztják. Ezt a fajta hagyományos kávét már több cég is gyártja illetve zacskókba csomagolva forgalmazza. A hirdetések azt állítják, hogy ez nemcsak egy hagyományos ital, hanem gyógyhatású készítmény is. Úgy tartják, hogy hatásos az influenza ellen.
KOPI BUMBU (FŰSZEREZETT KÁVÉ)
Főtt kávé szegfűszeggel, fahéjjal, malabárral és cukorral keverve. Ez a kávéfajta évszázadokkal ezelőtt akkor született meg, amikor Közel-Keletről érkezett bevándorlók magukkal hozták és meghonosították kulturális szokásaikat.
KOPI SEREH (CITROMFŰVES KÁVÉ)
A citromfű aromásító adalékként számos hagyományos indonéz étel elengedhetetlen tartozéka. A citromfüves kávénak sajátos zamata és frissítő hatása van.
A kávé-rajongóknak kötelező beszerezniük az indonéz kávéfajtákat. Ezek valódi élvezeti cikkek, egyedi aromájukkal garantálják a hangulatos kávézásokat és a különleges pillanatok átélését.
fotók: Pinterest
Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is!
Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon.
A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.