Life and Trend - Földi Rita életmódblogja

Life and Trend

Izzó széndarabot is tesznek a kávéba

Az indonéz kávé különlegesebb, mint gondolnád!

2017. június 14. - Földi Rita

1_kopi_joss_fo.jpgAz indonézek a kávé legnagyobb termelői és fogyasztói közé tartoznak, így nem véletlen, hogy egyedi és finom kávéfajták sokaságával büszkélkedhetnek. A világ e keleti végéről az indonéz kávék eljutottak már az arab világba, Amerikába, Nyugat-Európába és a világ számos egyéb részébe. Több különleges kávéjuk van, mint gondolnánk. Tartsatok velem egy virtuális kávé-körúton, ahol felfedezzük Indonézia kávékülönlegességeit.

coffee-2374466_960_720.jpgAz indonéz specialty kávét testes karakter és viszonylag alacsony savtartalom jellemzi. Minden egyes régiónak megvan a maga sajátos fogyasztási profilja, sőt az egyes régiókon belül is óriási a változatosság.

Az Indonéz Specialty Kávé Szövetség (SCAI) a következő nagyobb régiókat tömöríti:

Szumátra: kakaóval és dohánylevéllel dúsított intenzív íz

Jáva: erős, testes karakter, gyógynövényekkel dúsított, tartós íz

Bali: a többi indonéz kávéfajtánál édesebb, dióval és citrussal dúsított íz

Celebesz: határozottan édes és testes karakter, meleg égövi fűszerekkel dúsított íz

Flores: testes karakter, édes, csokoládéval és dohánylevéllel dúsított íz

Pápua: testes karakter, csokoládéval, fűszerekkel dúsított, tartós íz

indonez_kave_1.jpgA termesztés hosszú történetének és a természet adta kedvező feltételeknek köszönhetően napjainkban Indonézia Brazília, Vietnám és Kolumbia mellett a világ legnagyobb kávétermelő országai közé tartozik. Indonéziából származik - számos egyéb különleges fajta mellett - a világ legelismertebb kávéfajtája, a híres-nevezetes kopi luwak is.

Az indonézek odaadóan ragaszkodnak a kávéhoz. A kávéfogyasztás hagyománnyá, az indonéz mindennapok elmaradhatatlan részévé vált. Az olyan nagyvárosokban, mint Dzsakarta, Bandung, Surabaya és Medan a nagy nemzetközi kávéárusító láncok ott vannak minden bevásárló központban és hivatali épületben, de az igazi,  hamisítatlan kávékultúra az utcán virágzik.kopi_tarik.jpg

Az utcai árusoknál a szopogatható kávétablettától az oldódó kávéporig minden változatban megkaphatja a kávéját az, aki valamiért nem jutott hozzá odahaza. A sarki vagy út menti „árudák”, az úgynevezett warung kopik szinte mindig tele vannak vendégekkel. Az indonézek többsége cukorral issza a kávéját, de kapható itt a „simától” a gyógynövényekkel vagy fűszerekkel ízesített változatig szinte minden.

Néhány indonéz kávékülönlegesség

KOPI JOSS (JOSS KÁVÉ)

Elkészítése során egy darabka égő faszenet tesznek a kávéba, hogy egyfajta sült ízt kölcsönözzenek neki. Az elnevezésben szereplő hangutánzó „joss” szó arra a hangra utal, amelyet a folyadékba tett faszén ad. Ezt a sajátos kávét többnyire Jáva kulturális szívében, Yogyakartában út menti bódékban árulják.
kopi-joss-coffee-with-charcoal-3.jpg

KOPI JAHE (GYÖMBÉR KÁVÉ)

A gyömbérrel és pálmacukorral kevert főtt kávét többnyire Jáván fogyasztják. Ezt a fajta hagyományos kávét már több cég is gyártja illetve zacskókba csomagolva forgalmazza. A hirdetések azt állítják, hogy ez nemcsak egy hagyományos ital, hanem gyógyhatású készítmény is. Úgy tartják, hogy hatásos az influenza ellen.
kopi_tubruk.jpg

KOPI BUMBU (FŰSZEREZETT KÁVÉ)

Főtt kávé szegfűszeggel, fahéjjal, malabárral és cukorral keverve. Ez a kávéfajta évszázadokkal ezelőtt akkor született meg, amikor Közel-Keletről érkezett bevándorlók magukkal hozták és meghonosították kulturális szokásaikat.

KOPI SEREH (CITROMFŰVES KÁVÉ)

A citromfű aromásító adalékként számos hagyományos indonéz étel elengedhetetlen tartozéka. A citromfüves kávénak sajátos zamata és frissítő hatása van.
indonez_kave_5.jpgA kávé-rajongóknak kötelező beszerezniük az indonéz kávéfajtákat. Ezek valódi élvezeti cikkek, egyedi aromájukkal garantálják a hangulatos kávézásokat és a különleges pillanatok átélését.

fotók: Pinterest 

Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon. 

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása