Life and Trend - Földi Rita életmódblogja

Life and Trend

Vaj, sajt és alma – ezekkel is etethetjük a madarakat télen

Madáreledelek, házi madáretetők és minden, amit tudni kell a téli madáretetésről.

2017. január 08. - Földi Rita

A madarak etetése télen különösen fontos, mert a nálunk áttelelő madarak (széncinege, vörösbegy, feketerigó, pintyek, stb.) a hóban, fagyban jóval kevesebb táplálékhoz tudnak jutni. A nekik való élelem elhelyezésével segíthetjük a túlélésüket. Ehhez azonban tudnunk kell azt, hogy mit tegyünk a madáretetőbe és hogyan etessünk.

1tel-madareteto-harkaly.jpg

A madaraknak hideg téli napokon különösen szükségük van az energiában gazdag táplálkozásra. A magas cukortartalmú gyümölcsök szénhidrát forrásként kellő energiát biztosítanak. A zsíros szalonna, a vaj és az olajos magvak megfelelő zsiradékforrások, melyek segítik, hogy kellő zsírtartalékot halmozzanak fel a madarak. A magvak ráadásul gazdag fehérjeforrások is. Ezekből bátran tegyünk ki nekik télire.eteto_vaj_orban_zoltan_0008.JPG

fotó: Orbán Zoltán
sparrow-635500_960_720.jpg

Állatkereskedésekben beszerezhető eledelek:

  • napraforgó (nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó)
  • köles
  • ”cinkegolyó” (faggyú és mag keverékből álló, állatkereskedésekben beszerezhető madáreledel)

winter-1127208_960_720.jpgEgyéb, háztartásban is előforduló eledelek:

  • alma
  • tört dió
  • natúr (nem sózott, nem pörkölt) mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia
  • nem füstölt, nem sós szalonna
  • faggyú vagy háj
  • vaj
  • sajt

A faágakra egy-két almát vagy szalonnát is felszúrhatunk, de akár egy kevés lágy sajtot is kitehetünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére is, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek. 

Ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek is adhatóak a madaraknak. (Ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják.)

animal-17723_960_720.jpg

Mivel NE etessük a madarakat?

Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ez több napig, hétig is ott maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását is okozhatja!
205416.jpg

Milyen etetőt válasszunk?

Mivel számos madár (például a rigók, a vörösbegy és a magevők) jobban szeretnek a talajon csipegetni, így érdemes talajetetőket is készíteni, melyhez elég, ha a levelektől, hótól megtisztított talajra kiszórjuk a madáreleséget. De csak akkor készítsünk ilyet, ha a macskákat távol tudjuk tartani!

Az etetőre látogató madarak közül több is (például a királykák és az őszapók) kimondottan szeretnek az ágak között táplálkozni.

birds-664232_960_720.jpg

Madáretetőt könnyedén készíthetünk házilag is. Elég egy üres tejes doboz vagy műanyag palack is, de persze a kreatívabbak ennél színesebb megoldásokkal is meglephetik a kis csicsergőket.

205154.jpg

tel-madarodu-haz.jpg

Hogyan etessünk?

Fontos a folyamatosság, mert ha a madarak egyszer odaszoknak az etetőhöz, akkor képesek messziről is visszatérni, és ha egyszer abbahagyjuk az etetést, akkor azzal rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Ezért mindig gondoskodjunk a megfelelő utánpótlásról egészen a fagyos idő végéig (akár április közepéig).
chickadee-209517_960_720.jpg

A madáretetőt érdemes olyan helyre elhelyeznünk, hogy az ablakon át rápillanthassunk az ott csemegéző madárkákra. Reggelente mosolyt csal majd azt arcunkra, amikor látjuk, hogy milyen nagy a nyüzsgés az etető körül.

bird-74091_960_720_1.jpg

A Magyar Madártani Egyesület (MME) oldalán minden információt megtalálunk, amit a téli madáretetésről tudni kell.

forrás: MME | fotók: Pinterest 

Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon. 

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása