Az élet hangulatos oldala

Brutál rakott kel dupla baconnel és fokhagymás majonézzel

Ha egy fullos ebédre vágysz…

2017. július 31. - Földi Rita

rakott_kelkaposzta_1.jpgA rakott kelkáposzta alapvetően nem túl kalóriadús étel. Rizses hús és párolt káposzta tejföllel, a gurméknak egy kevés reszelt sajttal a tetején. De ha a hűtőből előkerül a házi füstölt szalonna és a jól bevált fokhagymás majonézem is, akkor egy brutális rakott kel kerekedik ebédre, melynél nem érdemes számolni a kalóriákat, csak élvezni az ízeket. 

Hozzávalók (4 személyre)

  • 8 db kelkáposzta levél
  • 250 g darált sertés lapocka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 200 g füstölt kenyérszalonna
  • ½  zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 125 g rizs (gyors rizs)
  • 3 csipet őrölt fekete bors
  • 3 csipet őrölt fűszerkömény
  • 2 csipet majoránna
  • 2 ek. fűszerpaprika
  • 2 dl víz
  • 150 g trappista sajt
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 dl tejszín (30% zsírtartalmú)
  • 4 szelet bacon szalonna

a fokhagymás majonézes öntethez:

  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet vagy tárkonyecet
  • őrölt fekete bors
  • 5 evőkanál majonéz

rakott_kelkaposzta_4.jpgElkészítés

1. A rizst megfőzzük. A kelkáposztát leveleire szedjük. A vastagabb szárrészeket kivágjuk és alaposan megmossuk. Egy lábosban sós, őrölt köménymagos vizet forralunk, és apránként beletesszük a káposzta leveleket néhány percre. Nem kell puhára főzni, csak addig maradjon a vízben, amíg egy kissé össze nem esik. Ha kész, szűrőkanállal kivesszük és teljesen lecsepegtetjük.

2. A szalonnát felkockázzuk. Felét félretesszük, a másik felét pedig egy serpenyőben zsírjára pirítjuk. Beletesszük a szalonna bőrét is, hogy még intenzívebb legyen az íze. Ha már félig ropogós, akkor hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Együtt pirítjuk.

3. Hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymaggal megszórjuk. A húst pirosra pirítjuk a szalonna zsírban. Félidőben hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a paprikát. Együtt pirítjuk.

4. Tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, melyet elkeverünk, majd 2 dl forró vízzel felöntünk. Zúzott fokhagymát adunk hozzá. Kisebb lángon 5 percig főzzük.

5. Hozzákeverjük a kifőzött rizst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és majoránnával megszórjuk.

6. Egy kisebb hőálló tálat vagy jénait kibélelünk az előfőzött káposztalevelekkel. Belekanalazzuk a rizses tölteléket, majd káposztalevelekkel betakarjuk az egészet.

7. Már csak egy fincsi szósszal kell leöntenünk. Ez a szokásos tejföl helyett, ezúttal egy szalonnás tejszínes öntet lesz. Ehhez a tojás sárgáját összekeverjük a tejszínnel és sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük. A maradék szalonnát zsírjára pirítjuk, és lassan ráöntjük a tejszínes keveréket, alaposan elkeverjük, ügyelve arra, hogy a tojás ne csapódjon ki. Morzsolt majoránnával ízesítjük, és átforraljuk.

8. A tejszínes öntettel alaposan meglocsoljuk a káposzta tetejét, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített, 200 C fokos sütőbe tesszük 30 perce.

9. Tálalásnál fokhagymás majonézes öntettel meglocsoljuk. Ezt úgy készítjük, hogy egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a megtisztított fokhagymákat egészben. Kivesszük, majd egy mozsárban pépesre zúzzuk. Sózzuk, őrölt fekete borssal megszórjuk, olívaolajjal felöntjük, és hozzákeverjük az ecetet, majd a majonézt.

10. Utolsó felvonáskánt ropogósra sütött bacon szalonnával díszítjük.

rakott_kelkaposzta_3.jpg

rakott_kelkaposzta_2.jpg

» Még több recept itt

Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon. 

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.