Június 13-15. között Kelet-Közép Európában először Budapesten kerül megrendezésre Európa legnagyobb kávés szakmai eseménye, a World of Coffee. A szakmai résztvevők számára fenntartott eseményen a világ legnagyobb kávétermelő országai képviseltetik magukat. Az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ az Indonéz Köztársaság Nagykövetségével együttműködésben egy grandiózus, közel 100 m2-es pavilonnal lesz jelen a nemzetközi kávékiállításon.
A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai alapján 2014-ben Indonézia volt a világ harmadik legnagyobb kávétermelő országa. A szigetvilág a bőséges csapadéknak, a kiváló termőföldnek és az ideális éghajlati viszonyoknak köszönhetően számtalan kávéfajta termőhelye. Indonéziából származik - számos egyéb különleges fajta mellett - a világ legelismertebb kávéfajtája, a híres-nevezetes kopi luwak is.
A Specialty Arabica kávé Indonézia legnépszerűbb exportcikke, amely ma már a világ minden táján ismert és elismert márka. Ennek eredményeképp Indonézia a maga évi 150 000 tonna exportjával a világ második legnagyobb Arabica exportőrjének számít. 1699 óta az Arabica kávé majdnem száz genetikai változatát sikerült kinemesíteni. Közéjük tartozik többek közt a Sumatera Lintong, a Sumatera Koerinci, a Sumatera Solok Minang, a Java Preanger, a Java Ijen Raung, a Java Estate, a Sulawesi Toraja, a Papua Wamena is.
Magyarországon csak a legjobb kávézók kínálnak indonéz kávékat, holott a legjobb minőségű, különleges kávék között találhatjuk ezeket a kávéfajtákat szerte a világon.
Az indonézek a kávé legnagyobb termelői és fogyasztói közé tartoznak, így nem véletlen, hogy egyedi és finom kávéfajták sokaságával büszkélkedhetnek. A világ e keleti végéről az indonéz kávék eljutottak már az arab világba, Amerikába, Nyugat-Európába és a világ számos egyéb részébe.
A különlegességekre szakosodott kávéipar létrejöttét az egyediség iránti igény ösztönözte. Ez utóbbit a kávécserje fajtáinak és termőhelyeinek bősége szülte, de leginkább a termesztéshez, a pörköléshez és az elkészítéshez szükséges szaktudásnak köszönhető, hogy a vágy nemcsak vágy maradt. A különlegességekre szakosodott kávéiparban olyan emberek és cégek tevékenykednek, akik és amelyek számára életcél, hogy minőségi kávét hozzanak létre.
Az indonéz kávé minél szélesebb körű megismertetése fontos célja az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központnak. A szervezet az Indonéz Köztársaság Nagykövetségével együttműködésben egy grandiózus, közel 100 m2-es pavilonnal lesz jelen a World of Coffee 2017 nemzetközi kávékiállításon. 15 indonéz kávétermelő és forgalmazó cég utazik Budapestre, hogy a több mint 10 000 kilométerre fekvő, 17 ezer szigetből álló dél-kelet ázsiai szigetország, a sokszínű Indonézia különleges kávéit bemutathassa a kiállítás hazai és nemzetközi közönségének.
A főbb indonéz kávétípusok származás szerint: jávai, szumátrai, torajai, bali, floresi, pápuai. Ezeken kívül a látogatók megismerkedhetnek az indonéz kávékultúra különlegességeivel is: a kevert, gyömbéres, fűszeres és a citromfüves kávékkal.
Az indonéz pavilon megnyitó ünnepségére 2017. június 13-án, 13 órakor kerül sor a Hungexpon. Az indonéz kiállítást az Indonéz Köztársaság budapesti nagykövete, HE Wening Esthyprobo nagykövet asszony, az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ (ITPC) részéről pedig Hikmat Rijadi igazgató nyitja meg.
A Life&Trend online életmód magazin is meghívást kapott a szakmai eseményre, így jövő héten egy különleges indonéz kávékat bemutató cikkel készülök Nektek. Addig is ismerkedjetek meg az indonéz konyhával!
» Mit kell tudni az indonéz gasztronómiáról?
fotók: Pinterest
Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is!
Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon.
A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.