Life and Trend - Földi Rita életmódblogja

Life and Trend

A tökéletes farsangi fánk titka

Nagymama-féle szalagos fánk recept

2017. február 01. - Földi Rita

farsangi_fank_recept.jpg

A farsangi szezon nem telhet el farsangi fánk nélkül, de a tökéletes fánk elkészítéséhez ismernünk kell néhány apró trükköt és türelmesnek is kell lennünk, mert a fánkkészítés nem 5 perces művelet. A nagymama-féle receptemből kiderül, hogyan készíts olyan szalagos fánkot farsangra, mely könnyű tésztájával mindenkit levesz majd a lábáról.

Hozzávalók (15 darabhoz):

50 dkg szitált finomliszt

2,5 dkg élesztő

5 tojássárgája

5 dkg szitált porcukor

4 dkg vaj

2 kk. rum

3 csipet só

3,5 dl tej
20140219_164429.jpg

Elkészítés:

1. A kimért lisztet és a tejet kb. 40 C fokra langyosítjuk. Ez azért fontos, mert az élesztő ilyen hőmérsékleten tud megfelelően működni.

2. Egy kisebb keverőtálban kovászt készítünk: az élesztőt belemorzsoljuk és megszórjuk porcukorral. Kezünkkel összemorzsoljuk a két anyagot. A porcukor folyós állagúvá fogja tenni az élesztőt. Ekkor kevés tejet adunk hozzá, és annyi lisztet, hogy tejföl sűrűségű anyagot kapjunk. Kezünkkel dolgozva csomómentes kovászt készítünk.

3. A kimért lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleszórjuk a sót, majd beleöntjük a másik keverőtálból a kovászt. A kovász tetejét megszórjuk kevés liszttel (épp, hogy befedje), majd ruhával letakarva, meleg helyen kb. 20 percig pihentetjük. Mivel itt is kb. 40 C fok kell az élesztőnek, tegyük a tésztát 40 C fokra beállított sütőbe.

4. Akkor jó a kovász, ha ujjunkkal megnyomkodjuk és a felülete nem nyomódik be, hanem visszaugrik. Ekkor hozzákeverjük a maradék porcukrot, a maradék langyos tejet és a tojások sárgáját, valamint a felolvasztott, langyos vajat. Tegyünk rumot is a tésztába, mivel a rum gátolja azt, hogy a tészta túl sok zsiradékot szívjon magába a sütésnél.

A tésztát alaposan összedolgozzuk, úgy hogy kezünkkel mindig a tészta alá nyúlunk és hozzáütjük az edény falához. Ha szükséges, kevés lisztet adhatunk még hozzá.

Ezután újabb kelesztés következik, meleg helyen kb. 20 perc, amíg a tészta duplájára nő.

5. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük. A tetejét és a sodrófát is belisztezve kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagságúra.

20140219_151929.jpg

Lisztbe mártott szaggatóval (vagy pohárral) kerek formákat szúrunk ki, melyeket egy lisztezett tálra teszünk. A kiszúrt formákat letakarjuk és ismét pihentetjük 10-15 percet.

20140219_152946.jpg

6. Felforrósítjuk az olajat. A megkelt tésztát közepétől kifelé kissé meghúzogatjuk, a felesleges lisztet lerázzuk, ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe, és úgy tesszük bele az olajba, hogy a mélyedés lefelé legyen. Kb. 3-4 darabot teszünk bele a lábosba, majd rögtön lefedjük. Azért szükséges minél hamarabb lefedni, mert így a kialakuló gőzök bezáródnak és ezek húzzák fel, teszik magassá a tésztát. Pár perc után a fedőt levesszük, a fánkokat átfordítjuk és a másik felüket is aranysárgára sütjük. Ekkor már nem kell rá fedő, mivel a gőzök most már lefelé nyomnák a tésztát.

A megsült fánkokat szűrőkanállal kivesszük és papírtörlőre vagy csepegtető rácsra tesszük, a lyukkal lefelé, hogy kicsepegjen belőle a felesleges olaj.

A kisült fánkot megszórjuk porcukorral és rummal elkevert baracklekvárral kínáljuk.
20140219_164327.jpg

20140219_163738.jpg

>>> További sütemény receptek itt. <<<

Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon. 

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacsura 2017.02.01. 15:04:37

Na, végre egy hibátlan recept:)
süti beállítások módosítása