Life and Trend - Földi Rita életmódblogja

Life and Trend

Szokatlan téli túrák a Balatonnál

Túrázz a telihold fényénél vagy kenuzz a misztikusan párolgó vízen!

2017. január 10. - Földi Rita

Valahogy januárban egy kicsit minden lelassul. Az új év elején sokan vágynak arra, hogy kipihenjék az elmúlt év vagy a karácsonyi hajtás fáradalmait. A relaxáló wellness pihenések mellett érdemes valami újat is kipróbálni az új évben, például néhány nem mindennapi túrát a Balaton környékén.

kenusok_a_hevizi-csatornan.jpgfotó: Varga György / MTI

Azoknak ajánlom ezeket a téli túrákat, akik egyszerre vágynak az aktív pihenésre és a havas táj festői látványára, mely nyugalommal tölt el. 

Hat különleges balatoni túralehetőséget gyűjtöttem össze, ahol hegyen és vízen át élvezhetjük a téli táj szépségét és a csend hangjait, miközben megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát is.

Íme, a 6 különleges balatoni túralehetőség:

1. Kenuzz titokzatos párafelhőben tavirózsák között!

» Hévízi-lefolyó vízitúra

Gondolj a Hévízi-tóra, párától gőzölögve, tavirózsásan és egy havas környezetben, úgy ahogy télen láthatjuk! 

66314fe4d75d7d21d8c140dc73bd2c97.jpg

Most pedig képzeld el, hogy egy ilyen különleges vízen evezhetsz végig egy kenuban ülve!

A Hévízi-tó meleg vízének nagy részét a Hévíz-patak vezeti el, mely a téli hidegben mesébe illő látványt nyújt párolgó vizével és a körülötte lévő zúzmarás, havas tájjal.

forras_turista_magazin_malarik_attila.jpg

forras_turista_magazin_malarik_attila2.jpgA 13 kilométer hosszú csatorna a Hévízi-tavat köti össze a Zala folyóval. | fotók: Malárik Attila/Turista Magazin

A Hévízi-lefolyó vízitúrán kenuval evezhetsz végig ezen a csodálatos vízen. Fagyoskodnod nem kell, mert a lefolyó vize télen akár 20 ºC feletti is lehet, így a kenunak "padlófűtése" is van. Ezek mellett az élmény is fűteni fog. A hideg időben kissé misztikusan párolgó víz és a téli természet hangjai páratlan kikapcsolódást nyújtanak, melyet tovább fokozhat az is, amikor a párafelhők mögül megpillantod a különféle tündérrózsákat és vízi madarakat, vagy a vízben lévő apró halakat.

forras_turista_magazin_malarik_attila1.jpgfotó: Malárik Attila/Turista Magazin

A túra ára 5.000 Ft/fő. Az idei utolsó téli túrát február 26-án tartják. Szóval ne sokat gondolkodj rajta, mert legközelebb csak jövőre lesz ilyen.

» Bővebb információ a túráról.

Kedvcsináló videó:

2. Hódítsd meg Csobánc hófödte csúcsát és csónakázz a Tapolcai - tavasbarlangban!

» Csobánc - Tapolca geotúra a Tapolcai-tavasbarlang megtekintésével

Ezen a túrán sem érdemes sokat gondolkodni, mert idén csak egy alkalommal, február 26-án van. A négy órás túra alatt meghódíthatod az egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc hófödte csúcsát, majd csónakázhatsz a Tapolca városa alatt rejtőző barlanglabirintus türkizkék, langyos vizén.

A túra ára: 850 Ft/fő (felnőtt), 400 Ft/fő (gyermek)

» Bővebb információ a túráról.

2017_02_havas_csobanc_700.jpg

11224017_550985291722389_8748012697833851174_n.jpgfotó

3.Túrázz a telihold fényénél!

» Holdfénytúra a Tátikára

Túráztál már éjszaka a telihold fényénél? Ha nem, akkor január 13-án Zalaszántón részese lehetsz ennek a nem mindennapi éjszakai programnak.

9772c6550583595130ac980e9e3cc4db.jpg

A Tátika várához a telihold fényénél, vaskori temetőhalmok között, vadregényes erdőrezervátumon keresztül vezet az út, melyet 4-5 óra alatt járhatsz végig. (A túra ingyenes.)

» Bővebb információ a túráról.

tatika_var_02.jpg

4. Barangolj a Káli-medencében!

» Szentbékkálla földtani kincsei geotúra

Szentbékkálla, egy bájos Balaton-felvidéki kis falu, melyet nem csak nyáron érdemes felkeresni. Február 5-én a Szentbékkálla földtani kincsei, kb. 5 órás geotúrán megismerkedhetsz a település és a mesés Káli-medence régi népi építészetének gyöngyszemeivel, megcsodálhatod a nádtetejű, hófehérre vakolt házakat különleges vakolatdíszekkel és macskalépcsőikkel.

A túra ára: 850 Ft/fő (felnőtt), 400 Ft/fő (gyermek)

» Bővebb információ a túráról.

hegyestu_2_korbely_barnabas_honalpra_700_400.jpg

Hegyestű télen | fotó

5. Ismerd meg a Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Területet!

» Vizes élőhelyek napja – A Hévízi láp

A Hévízi-tavat már a rómaiak is ismerték. Február 2-án a kb. 2 órás túra a feltárt római villa mellől indul és vezet át a Hévíz-Cserszegtomaji lápon a Dobogóra.

» Bővebb információ a túráról.zuzmaras-gombak.jpg

6. Túrázz az Eperjes-hegyi Tanösvényen!

» Téli túrák nemzeti parkjainkban – Vidám időutazás az olaszfalui Eperjes-hegyi Tanösvényen

Január 21-én túrázz az Eperjes-hegyi Tanösvényen! A 4 órás, 4 kilométeres túra útvonala a következő: Kőkapu - Ördöglik - Eperjes sziklafal - Majális-rét - Földtani feltárások - Idős vadcseresznyefák - Eperjes sziklafal - Eperjes-tető, kilátóhely - Zsomboly - Kőfaragások - Mészégető

A túra ára: 850 Ft/fő (felnőtt), 400 Ft/fő (gyermek)

» Bővebb információ a túráról.182966.jpg

Ezek mellett városnéző túrákból is válogathatsz. Balatonfüreden és Veszprémben is részt vehetsz olyan sétákon, melyeken profi idegenvezetők segítségével ismerheted meg a település nevezetességeit és történelmi értékeit.

1_1.jpgBalatonfüred | fotó

A balatoni téli sportok is felejthetetlen élményeket nyújtanak. Igazán hangulatos téli program a befagyott Balatonon korcsolyázni.

A Balaton télen is páratlan lehetőségeket nyújt a kikapcsolódásra, feltöltődésre. Akármelyik programot is választod, biztosan új élményekben lesz részed. Fedezd fel a Balatonnak egy másik arcát is ezekkel a nem mindennapi téli túrákkal és közben tegyél szert emlékezetes pillanatokra! Ha így kezded az év első hónapjait, akkor a folytatás is biztosan felejthetetlen lesz.

fotók: Pinterest

Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon. 

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása