Life and Trend - Földi Rita életmódblogja

Life and Trend

A titokzatos balatoni jég

Lélegzetelállító képek és érdekességek a befagyott Balatonról

2017. január 07. - Földi Rita

A Balaton sajátos módon tud befagyni, mint ahogyan már a napokban számtalan fotón láthattuk. A befagyott, üvegszerű jég vagy a hatalmas jégtáblák a téli Balatonnak lenyűgöző látványt nyújtanak, a fotósoknak, videósoknak pedig megunhatatlan témát adnak.

fo_kep.jpg

fotó: Redphoto

A magyar tenger minden évszakban bizonyítja sokszínűségét, mint ahogyan azt már korábban írtam, de vajon mi rejlik annak hátterében, hogy télen más és más "jégfestményekkel" kápráztat el minket? Talán titokzatos erőkről lenne szó?

Bár ebből a videóból úgy tűnhet, hogy titokzatos erők mozgatják a Balaton jegét, természetesen erről szó sincs. Sokkal inkább a természeti tényezők befolyásolják.

1.jpg

2.jpg

fotók: Raymond Calitri

Ásványi sók szerepe

Az édesvizek és a sós vizek különbözőképpen fagynak be. A Balaton édesvíznek számít, de vize a benne található ásványi anyagok sói miatt némileg mégis sós, ezzel 0 °C alá csökkentve a víz fagyásának hőmérsékletét.

15895304_1169489863168412_8293071324269718211_n.jpg

 fotó: Kovács Ferenc

A természetes ásványi anyagok sóinak köszönhetően a Balaton vize sajátosan fagy be, ezáltal csodás jégképződményeket hozva létre, melyet még tovább formálhat a szél, mely hűtheti a vizet és akár jégbe is zárhatja a Balaton-partot. Erre pedig még némi eső is ráfagyhat, mellyel teljessé válhat a jégkorszak a Balatonnál.
varga_gyorgy_mti.jpg

A balatonfenyvesi strandon jégbe fagyott a pad 2014. december 29-én. | fotó: MTI/Varga György
16007877847_c2c5ebd90c_b.jpg

2015- telén ilyen arcát mutatta a Balaton | fotó: Papdi Balázs

Csendes befagyás

Ha a szél nem zavarja meg a víz fagyását, akkor szinte kristálytiszta, átlátszó jég keletkezik. Leginkább ez a jég alkalmas téli sportokra, mint ahogyan ebből a Balatonfűzfőn készített videóból is látszódik.

Ha a szél az úr

Szeles időben a jegesedés nyugtalan befagyással megy végbe. A szél ráadásul hűti a vizet (akár -2°C-ra is), de nem fagy meg, mert a szél nem hagyja nyugodni. A szél szétzúzza a vízfelszínen először kialakuló jéglemezeket. Ha a szél közbeszól, akkor ilyen jégtáblák keletkezhetnek:

josef_jordan_jegkorszak_revfulop.jpg

Révfülöp | fotó: Josef Jordan

posza_robert.jpg

fotó: Posza Róbert

peter_schidru.jpg

fotó: Schidru Péter

Turolások

Nappal a hőmérséklet felmelegszik, ezáltal a jég tágulni kezd, és a jéglemezek tolják egymást. Olyan hatalmas erővel tudják nyomni a partfalakat, hogy régen, amikor még nem volt kialakítva a hullámtörő, sziklás partvédmű, minden évben néhány méterrel nagyobb teret túrt magának a jég, innen ered a turolások kifejezés. 

varga_norbert.jpg

fotó: Varga Norbert

Rianások

A turolásokból jön létre a félelmetes rianás, mely az állóvíz jegének lehűlésekor vagy felmelegedéskor nagy robajjal történő megrepedése, illetve az így keletkezett keskeny, nyílt vízfelület. Amikor már az idő enyhül, akkor a jéglemezek kezdenek megolvadni és a darabok beszakadnak a tó vizébe. Sok-sok jégdarab úszik a vízen, mely így összefüggőnek látszik, de ha rálépnénk, akkor nem tartana meg minket, egyből a jégpáncél alatt találnánk magunkat.

15622584_605314609676643_2461964794306528691_n.jpg

15902542_1173934912687561_2011220667_o.jpg

fotók:LégiProjekt

Ezt a jelenséget már az 1800-as években is ismerték. Amikor a Káli-medence bazaltköveit és pannon-kori homokköveit Somogyba szállító lovaskocsik a Balaton jegén keltek át, a ködös időben nem lehetett látni, hogy milyen a jég. Szerencsére a lovak érezték a veszélyt és azt, hogy nem biztonságos az átkelés. A mozgó jégtáblán a lovak megriadtak, visszafordultak, így mentve meg gazdájuk életét is.
peter_schidru2.jpg

fotó: Schidru Péter

A téli Balaton jelenségei és képződményei igen titokzatosnak tűnhetnek. Persze mondhatnánk azt, hogy egyszerűen csak a fizika áll a hátterében, de a tudománytól elvonatkoztatva, én inkább azt mondanám, hogy a természet szeszélyes festői műve ez. Ha úgy tartja kedve jégsivatagokat rajzol, máskor jéglemezeket vagy egyéb, sajátos jégtüneményeket.

Akárhogy is tartja kedve, az biztos, hogy téli műveiben is szívesen gyönyörködik minden Balaton-rajongó.
2015_januar.jpg

 fotó: Papdi Balázs

Gyönyörködjetek ebben a videóban is, melyet Vangelis zenéje tesz igazán titokzatossá.

Ebben a videóban pedig a balatonfüredi partot láthatjátok, korcsolyásan, havasan, jegesen.

forrás

Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon. 

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása