Life and Trend - Földi Rita életmódblogja

Life and Trend

Mit ünneplünk valójában Halloweenkor?

Töklámpások, ijesztő jelmezek, cukorkakérés. Honnan erednek ezek az október végi szokások és mi a jelentésük? Unalmas számok helyett érdekes tények következnek és annak a tévhitnek az eloszlatása is, hogy a Halloween egyenlő a Mindenszentekkel.

2016. október 28. - Földi Rita

220457.jpg

Sokan azt gondolják, hogy eredendően egy amerikai ünnepről van szó, de az igazság az, hogy a Halloween gyökerei egészen a kelta korokra vezethetőek vissza. Elsőként az angolszász országokban terjedt el igazán és a kivándorlók által jutott el Észak-Amerikába is, ahol kiteljesedett és a kultúra részévé vált. Később a világ számos részén átvették a szokásokat, így mára már Magyarországon is igen népszerű, annak ellenére, hogy sokan nem is tudják, hogy pontosan mit ünneplünk ilyenkor. Összekeverik a Mindenszentekkel, pedig a Halloween és a Mindenszentek nem ugyanaz.fo.jpg

A szó eredete     

A halloween szó a Mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol “All Hallows Eve” kifejezés rövidített alakjából alakult ki.

Pontosan mikor van Halloween és honnan ered?

Október 31-ének éjszakáját hívjuk Halloween-nek, melynek eredete a kelta időkig nyúlik vissza. A kelták nagy jelentőséget tulajdonítottak az évszakoknak. Egyik legszentebb ünnepük a napisten tiszteletére rendezett Samhain volt. November 1-ével kezdetét veszi a sötét és hideg tél. Előestéjén, azaz október 31-én a hitük szerint a napisten a halál és sötétség fogságába kerül és a halottak lelkei ezen az éjjel a holtak birodalmába vándorolnak. Ételeket és állatokat áldoztak ilyenkor, annak érdekében, hogy távol tartsák maguktól az ilyenkor kószáló szellemeket és megkönnyítsék a vándorlásukat.133736.jpg

Amikor a rómaiak elfoglalták az angolszász területeket, akkor ezek a kelta szokások keveredtek a római hagyományokkal. Később a kereszténység terjedésével pedig a római katolikus egyház által tartott Mindenszentek és Halottak napja ünnepkörbe is beépültek. Úgy tartották, hogy a hónap utolsó napja a legvékonyabb választóvonal a holtak és az élők világa között és az eltávozott lelkek ezen a napon útra kelnek és megpróbálnak visszatérni az élők világába.

Ezt egyrészt tűzgyújtással, felvonulással ünnepelték, másrészt fontos volt, hogy a szellemeket megtévesszék, és távol tartsák otthonuktól. Ezért az otthonukban eloltották a tüzet, hogy ne legyen barátságos légkör a szellemeknek. Ők pedig az utcára vonultak ijesztő jelmezekbe öltözve, lámpásokkal.152114.jpg

Miért a töklámpás a főbb jelképe?

A Halloween legfőbb jelképe a töklámpás lett. Az angolul Jack-o’-lantern nevet viselő lámpás egy részeges, haszontalan életet élő, Jack nevű fickóról kapta a nevét, akinek – az ír legenda szerint – sikerült megtréfálnia magát az ördögöt is. Ezért halálakor sem a mennyországba, sem a pokolba nem juthatott be. Viszont egy izzó széndarabot magával vihetett a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. A lángokat egy takarmányrépából (marharépa) kivájt mécsesbe zárta. Ezt a takarmányrépát az amerikaiak később a látványosabb, kerek formájú tökre cserélték. A tök a mulandóság jelképe, mivel gyorsan nő, de hamar elhervad.pumpkins-1659946_960_720.jpg

 “Csokit vagy csalunk!”

Az idők folyamán a szellemek elijesztése céljából való utcai felvonulásokból a legnépszerűbb az az amerikai szokás lett, melyben gyerekek ijesztő jelmezekben házról-házra járnak és a“Trick or treat!” (szabadon fordítva “Csokit vagy csalunk!”) felkiáltással édességet kérnek azért, hogy ne kövessenek el csínytevéseket.liveauctioneers_com.jpg

Fotó

Halloween, Mindenszentek, Halottak napja

Halloween

Október 31-ének éjjele, amikor a rossz, ártó szellemek elkerülése, megtévesztése babonájából (kelta hagyományok szerint) ijesztő jelmezekben az utcára vonulnak.

Mindenszentek

November 1. A katolikus keresztény egyház saját ünnepe, melynek kialakulásában szerepet játszottak a kelta szokások is. Ez a nap már nem a rossz szellemekről szól. III. Gergely pápa “a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjaként hozta létre az ünnepet, mely később IV. Gergely pápa döntése értelmében került november első napjára.

Halottak napja

November 2-án a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, de különösképpen “a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről”.
bench-560435_960_720.jpg

A Halloween magyar megfelelője tehát nem a Mindenszentek és eredendően nem egy amerikai ünnepről van szó. Igaz, a tengerentúl sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ennek az éjszakának és már egy egész iparág épült rá. Magyarországon talán soha nem fog ekkora ünnepé válni ez a nap. Ugyanakkor az ország egyre több pontján tartanak Halloween programokat, töklámpás felvonulásokat, tökfaragó szépségversenyt és tökös ételek kóstolóját.

pumpkin-soup-1753618_960_720.jpg

Nézd meg itt, hogy milyen tökös programok várnak rád a Balatonnál.

Talán tényleg elijeszti az ártó szellemet a töklámpás. De ha mégsem, akkor is kiváló dekoráció készülhet belőle. Készíts te is Halloween tököt! Itt találhatsz hozzá tippeket.

Halloween ide vagy oda, október utolsó napját töltsük vidáman! Űzzük el a rosszkedvet, ünnepeljük az ősz utolsó napját egy olyan programmal, mely közel áll a szívünkhöz. Mindegy, hogy ez a program tökfaragás vagy egy tökös buli. Akár lehet ez a nap egy vidám családi nap is, amikor együtt vagytok és minőségi időt tölthettek egymással.

pumpkins-469641_960_720.jpg

Forrás (szöveg)


Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon. 

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása