Life and Trend - Földi Rita életmódblogja

Life and Trend

Időutazás a Balaton körül: várak, melyek visszarepítenek a mesés középkorba

Vesd be ezt az 5 trükköt, és indulhat az időutazás!

2017. május 12. - Földi Rita

westdrone_szigliget.jpg

Amikor több száz éves várakat látogatsz meg, számtalan kérdéssel sétálgathatsz az erőt és tekintélyt sugárzó, méltóságteljes falak között. Vajon mennyi mindent láthattak már ezek az épületek? Kik sétálgathattak azokon a köveken, ahol most turisták ropogtatják a perecet és a lehető legelőnyösebb helyet keresik arra, hogy lencsevégre kapják a történelmi emlékhelyet. Hogyan élhettek itt elődeink? Milyen öltözékben járhattak? Legendás lovagok, hercegek és királynék lakhelye lehetett, mint ahogyan a mesekönyvekben láthattuk?

armor-942933_960_720.jpg

princess-869721_960_720.jpg

A várakról szinte mindenkinek más jut az eszébe. Nyilván tökéletes túrázási célpontok, izgalmas látnivalók, de ennél jóval többek is. Mesélő történelemkönyvek, melyek visszarepíthetnek minket a régmúlt időkbe.

Sajnálatos módon a legtöbb várunk szörnyen leromlott állapotban található, így gyerekorri fantáziavilágunkból nagyon keveset tudnak illusztrálni. Ahhoz, hogy lásd a lovagokat, a működő ágyúkat, hogy magad elé képzeld a középkori vásárok pezsgő hangulatát, be kell vetned néhány trükköt.sumeg.jpg

 fotó: Sümegi vár és Várbirtok

Ehhez szeretnék segítséget nyújtani, hogy balatoni vártúráid során át tudd élni a mesés középkor hangulatát és képes legyél befogadni a történelmet, melyet a hely szelleme mesél.  

Vesd be ezeket a trükköket, és indulhat az utazás!

1. Válaszd ki a megfelelő várat!

Elsőként ne egy romokban álló várral kezd a túrádat! Válassz olyan várat, melynek helyreállítása már előrehaladott állapotban van, így könnyebben el tudod majd képzelni a vár korabeli hangulatát. 

nagyvazsony-kinizsi-var_-mti-szigetvary-zsolt.jpg

Kinizsi-vár | fotó: MTI (Szigetváry Zsolt)

4-4-1024x574.jpg

Thury-vár (Várpalotai vár)

Ha már egy-két ilyet meglátogattál, utána jöhetnek a közepesen leromlott állapotúak és szép fokozatosan az olyan helyek, ahol szinte már csak néhány kődarabka emlékeztet a múltra.
feherko_vara.jpg

Fehérkő vára (Kereki vár)

Az Éjjel-Nappal Balaton oldalán itt találod a balatoni várakat. Szemezgess belőlük bátran! A választásban a Balatoni várak és kastélyok kvízjáték is segíthet.

2. Tájékozódj!

Olvass utána a vár történetének, nézd meg, hogy van-e esetleg vármúzeum vagy kiállítás a várban, ahol még több információt megszerezhetsz ahhoz, hogy átéld a vár korabeli hangulatát.

Szigligeten, a Kisfaludy utcai Galéria épületében található fegyverkiállításon megtekintheted a hadászat fejlődését és a letűnt korok harcászati szokásaiba is betekintést nyerhetsz.

A Sümegi várban megnézheted a püspöki lakószobát és tanácsteremet, a korabeli konyhát, éléskamrát, vagy akár a börtönkiállítást is.

A Várpalotai várban többek között helytörténeti kiállításon vagy katonaruházati kiállításon bővítheted ismereteidet.  thomas_fotography.jpg

Cseszneki vár

Néhány várban idegenvezetést is igényelhetsz (Döbröntei vár, Cseszneki vár, Kinizsi vár). Érdemes élni ezzel a lehetőséggel is, mert talán ez a legélvezetesebb módja annak, hogy minden apró részletet megtudj a kiszemelt várról, és persze kérdezni is tudsz.

Ha Csobánc várát szeretnéd felfedezni, akkor segíthet Kisfaludy Sándor Csobánc című verse is. A várat megnézve talán neked is eszedbe jut a kérdés, hogy milyen lehetett élni a Csobánc hegy tetején lévő várban, ahol Gyulaffy Rózsa várta szerelmét, Szentgyörgyi Lászlót.csobanc_vara_masolata.jpg

Csobánc vára

3. Nézd meg a rekonstrukciós terveket!

Sokat segíthet a vár korabeli állapotának elképzelésében a régészeti feltárások alapján készült rekonstrukciós tervek megtekintése. 

tatika_var_02.jpg

Tátika vára a XV. század végén - elméleti rekonstrukció 2013 | fotó: Kő kövön

tatika_vara.jpg

Tátika vára napjainkban

4. Nézd meg videón!

Vegyél részt virtuális vártúrán vagy nézd meg a vár imázs filmjét. A Szigligeti vár videója például tökéletes kedvcsináló a vár felkereséséhez.

5. Vegyél részt a vár programjain!

Ha állandó kiállítást nem is találsz, akkor is részt vehetsz hagyományőrző bemutatókon, kézműves foglalkozásokon, íjászversenyeken vagy várjátékokon.

A Cseszneki vár várjátékai izgalmas kikapcsolódást nyújthatnak az egész családnak. Nézd meg a videót!

A  Fonyódon található Fácános várban (Palánkvárban)  minden évben megrendezik a Fonyódi Hadijátékokat.

Rezin Hagyományos Rezi vártúrát tartanak, mely a történelmi és természeti értékekre hívja fel a figyelmet. 

Sümegen a középkori hangulatot a történelmi lovasjátékok és középkori lakomák programon, vagy a lovagi tornákon is átélheted.12670078_945036252259899_5022895786907484934_n.jpg

Sümegi vár

Sokszínű programpalettát kínál a Szigligeti vár is. Itt nem csak történelmi íjászversenyeken, hagyományőrző napokon, solymászbemutatókon kaphatsz ízelítőt a pezsgő váréletből, hanem zenés nyári estéken is részt vehetsz. Szerda esténként pedig komolyzenei koncertekkel készülnek.15965098_1023105361126847_5584795278231953943_n.jpg

fotó: Szigligeti vár facebook oldal

Pünkösdkor (2017. június 4-5.) tartják a Várfesztivált, Szent Iván éjjelén pedig hangulatos fáklyás várlátogatáson vehetsz részt tűzzsonglőrökkel. Mindkét program tökéletes arra, hogy visszarepítsen a mesés középkorba.
4_szucs_imre_szigliget_1.jpg

fotó: Szűcs Imre

Trükkökkel vagy trükkök nélkül, az időutazás megéri. Gondolj arra, hogy az idős emberektől mindig tanulhatunk, tapasztalatot szerezhetünk. Így van ez a több száz éves várakkal is. A mesés középkor realitása csekély, inkább a mesekönyvek egyfajta feldolgozása. Hiszen ezek a várak számtalan megpróbáltatáson mentek keresztül, némelyiket szinte porig rombolták. Mégis, ha csak egyetlen kőfalban is, de itt vannak közöttünk. Létükkel példát mutatnak a kitartásra, emlékeztetnek a múltra és azokra az értékekre is, melyekért a kor embere harcolt.

"A vár messziről, a körkörös irányból érkezőnek megmutatta magát, megmutatta erejét. Magabiztosan, egyértelműen.....Naponta többször láthatom. Szükségem van rá, hogy lássam. Nemcsak azért, mert szépségével erőt, bátorítást ad, a diákévek eleven emlékével, hanem főképpen azért, mert jelkép. Az emberi teljesítmény, az emberi jelenlét folyamatosságának, történelmi léptékének megjelenítője. Magam, magunk fölé emel.

A szó szoros értelmében magasan tartja a mércét."

 Dr.Hőgyész László: Sümeg évszázadai, 1989. Veszprém

18198426_1474510902613233_5659188313264475707_n.jpg

Sümegi vár | fotó: Varga Norbert

főkép: WestDrone

Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon. 

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása