Life and Trend - Földi Rita életmódblogja

Life and Trend

Így készül a tökéletes sajtfondü

Hangulatos vacsora téli estékre

2017. február 10. - Földi Rita

1_fo_sajtfondu.jpg

Hideg téli este van. Vágysz valami forró finomságra, de igazából nem is tudod, hogy mit ennél pontosan. Válassz egy olvadó finomságot, melyet hangulatosan lehet falatozni! Készíts sajtfondüt!

1_sajtfondu.jpg

A svájci gasztronómiában fontos szerepet kap a francia eredetű fondü (fondue vagy fondu). A "Fondü jó és jókedvet hoz" - mondják a svájciak. Igazuk van, hiszen a fondüzés remek hangulatot teremt, akár kettesben akár a barátokkal, vagy a családdal fondüzgetünk.  fondue-dinner-party-24.gif

A sajtfondü nagyon egyszerűen elkészíthető, de fontos, hogy betartsunk hozzá néhány alapvető szabályt. Ezeket veszem sorra, hogy tökéletes sajtondüt készíthess.
3_sajtfondu.jpg

Hozzávalók:

  • sajt  

4 főre kb. 500 g sajttal kell számolni, mely lehet többféle is.

Tradicionálisan a svájci ementáli az alapja, de ezek is gyakoriak még:

az angol cheddar, a francia comté sajtok, a gruyere, a Cancoillotte vagy akár a penészes Mont d'Or, esetleg valamilyen nem túl érett brie (a penészbevonat levágásával), a svájci Appenzeller, a holland gouda, illetve az olasz fontina sajt vagy a német gouda sajt4_sajtfondu.jpg

Ügyeljünk arra, hogy ha többféle sajtot használunk, akkor azonos fajtából válogassuk össze, például egy penészes, érett sajtot ne keverjünk cheddarral!

  • 2,5 dl fehérbor (gyerekeknek almalé)

Fehérbor helyett más alkoholféle is jó (például pálinka, fehér rum, whisky,sör).5_sajtfondu.jpg

  • 1,5 ek. kukoricakeményítő a sűrítéshez
  • 1 kupaknyi cseresznyepálinka (vagy esetleg körtepálinka)
  • fűszerek

Őrölt fehér bors és őrölt szerecsendió illik leginkább a sajtfondühöz, de készíthetünk akár egy mediterrán fondüt is bazsalikom és oregánó felhasználásával, illetve megbolondíthatjuk egy kevés chilivel is.

  • egyéb ízesítők

vaj, tejszín, fokhagyma, petrezselyemzöld, snidling, citromlé, mustár, Tabasco szósz, Worcestershire szósz, stb.
6_sajtfondu.jpg

  • mártogatnivalók

kenyérkocka, kiflikarika vagy más pékáru (pirítva is)

gyümölcsök: szőlő, alma, körte, stb.

zöldségek: párolt brokkoli, párolt spárga, sárgarépaszeletek, cukkinihasábok, párolt gombafejek, sült kelbimbó, sült burgonya, zellerszár, koktélparadicsom, uborkahasábok, stb.

húsfélék: sonka, főtt csirkemell darabok, kolbászkarikák

Elkészítés:

1. A sajtokat reszeljük le nagy lyukú reszelőn, vagy vágjuk apró kockákra! A sajtnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, így várjunk vele, amíg kissé felmelegszik.8_fondue.jpg

2. Egy kisebb lábosba készítsük el a fondüt! Ha fondüedénybe készítenénk el, akkor nagyon sok idő lenne, mivel a fondüedények nehezebben melegednek fel. Viszont tökéletesen alkalmasak arra, hogy a végén melegen tartsák az elkészült, olvadó finomságot.

A lábosba először az alkoholt tegyük bele. Ha gyerekeknek készítjük, akkor almalevet használhatunk helyette. Az alkoholhoz vagy alamaléhez még hideg állapotban hozzáadjuk a keményítőt, és alaposan elkeverjük.

3. Csak ezután kezdjük el forrósítani a lábost, közepes hőfokon. Amikor a keményítő kezdi besűríteni a levet, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű sajtot. A sajtot ne egyszerre tegyük bele, hanem kisebb adagokban!

Fontos, hogy ne forraljuk! Lassan, egyenletesen kell elolvadni a sajtnak, ezért közepes hőfokon, hosszan melegítsük, így megakadályozhatjuk, hogy a sajt gumiszerűvé váljon.

Olvasztás közben lassan kevergessük meg!9_fondue.jpg

Ízlésünknek megfelelően készíthetjük sűrűre vagy egészen folyósra. Ha túl sűrű lenne, akkor se adjunk hozzá vizet! Inkább tejszínnel vagy alkohollal (bor, pálinka, rum, whisky) javítsunk az állagán.10_sajtfondu.jpg

A végén adjuk hozzá a cseresznyepálinkát és a fűszereket. Ízesíthetjük fokhagymával is, melyet az elején is hozzá lehet adni úgy, hogy a fondüedény belsejét dörzsöljük át vele, mielőtt beletennénk az alkoholt.

4. Amikor a sajt már megolvadt, levesszük a tűhelyről, és átöntjük a fondüedénybe, mely melegen fogja tartani.

Ezután pedig már kezdődhet is a mártogatás.11_sajtfondu.jpg

Csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy mit tunkolunk a sajtfondübe. Lehet különféle pékáru, gyümölcs, zöldség vagy hús is. Próbáljunk ki többfélét is!

A tálat melegítő mécses meghittséget áraszt, de több gyertyát is meggyújthatunk a hangulatos fondüzéshez. Egy finom fehérborral vagy egy kicsit szénsavas rozéval tökéletes párosítás és igazi gasztro-kényeztetés téli estékre.
sajtfondu_3.jpg

fotók: Pinterest

>További receptek 

Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon. 

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bearman 2017.02.10. 14:06:56

Én fondüztem svájciakkal, na ott nem egy kupak cseresznyepálinka (Kirsch, Kirschwasser) volt a receptben, viszont a jókedvet, na azt tényleg meghozta...
:)
süti beállítások módosítása